Vargányás "fûszervaj" (vegán)

2017-10-30

sponsored links





Vargánya.
Az egyik legkedveltebb gomba, nem véletlen.
Illatos, intenzív "vadgomba" illatú és ízû, édeskés, diós, rendkívül ízletes.
Az idei õszi esõknek köszönhetõen, még most is rálelhetünk egy-két példányra.
(Minden esetben szakellenõrrel ellenõriztessük a gyûjtésünk!)




Több alkalommal, összesen 7 példánnyal gazdagodtam az õsz folyamán,
ezért különösen fontos volt, hogy mit készítek belõle.
Három darabot lesütöttem, pici üvegekbe raktam, felöntöttem olajjal és lefagyasztottam.
Így elkészítve minõségromlás nélkül élvezhetjük késõbb.
Ezt a fûszervajat saját kényeztetésemre készítettem, bár nem egyedül fogyasztottam el,
és bizony mindenkinél sikert aratott.






Vargányás "fûszervaj"

Hozzávalók
vargánya (most 1 db közepes)
2 x annyi kókuszvaj (akár teavaj)
2 ek olívaolaj


A gombát megtisztítottam és vékony szeletekre vágtam.
Kevés olívaolajon 4-5 percig pirítottam.




Megvártam még langyosra hûl, megpergettem kevés sóval,
majd kétszeres (máskor valamivel több)
kókuszvajjal krémesre turmixoltam.




Selymes, gazdag ízû <3,
amely a friss házi vadkovászos kenyérrel felejthetetlen ízélményt jelent.




Megjegyzés
- A célom a vargánya ízének, aromájának tökéletes megtartása volt,
ezért nem adtam hozzá semmilyen fûszert.
- Semlegesebb ízû olajat választottam (most Bellasan olívenöl).
- A kókuszvajat (Manila) felcserélhetjük vajra, ebben az esetben vajasabb ízû lesz az eredmény.







*

A kertben :)










Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s